14 Command Prompt (CMD) Commands Windows -brukere skal vite (2023)

Kommandoprommet har vært en kjernedel av Windows -operativsystemet i lang tid.Noen kommandoer er så nyttige at de er raskere og mer effektive enn det grafiske grensesnittet.Her er 21 av de beste CMD -kommandoene for å få mer kontroll over PC -en.

Sørg også for å sjekke ut YouTube -videoen vår, hvor vi går over kommandoene som er oppført i denne artikkelen:

Innholdsfortegnelse

  21 cmd hurtig kommandoer du bør vite

  1. Assoc: Fix File Associations

  DeAssocKommando er et av de kraftigste verktøyene i CMD -kommandobiblioteket.

  Din datamaskinknytter filutvidelsermed applikasjoner.Slik vet datamaskinen din å åpne Adobe når du dobbeltklikker på en PDF-fil eller Microsoft Word når du dobbeltklikker på en Docx-fil.

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (2)

  Du kan se alle filforeningene datamaskinen din vet om ved å skriveAssoci kommandovinduet.Du vil se filforlengelsen og programmet den er tilknyttet.

  Du kan stille inn foreningen ved å skrive noe sånt somAssoc .doc = word.document.8.

  2. FC: Fil sammenligne

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (3)

  Det kan være utfordrende å fortelle forskjellen mellom to lignende filer.Den gode nyheten er at det er en CMD -kommando som lar deg sammenligne filer og se alle forskjeller.FC -kommandoen utfører enten en ASCII eller en binær fil -sammenligning og viser alle forskjellene den finner.

  For å sammenligne to ASCII -filer, bruk en kommando som følgende:

  fc /a file1.txt file2.txt

  For å gjøre en binær sammenligning av to bildefiler, bruk en kommando som denne:

  fc /b bilde1.jpg picture2.jpg

  3. IPConfig: IP -konfigurasjon

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (4)

  Feilsøking av nettverker aldri enkel, men en kommando som gjør det mye enklere erIpconfig.

  Bruke denne kommandoen i Command Prompt Returnerer detaljert informasjon om din nåværende nettverksadapterforbindelse, inkludert:

  • Gjeldende IP -adresse
  • Nettverksmaske
  • Standard gateway IP
  • Gjeldende domene

  Du kan få enda mer informasjon ved å skriveipconfig /alle.

  Denne informasjonen kan hjelpe deg med å feilsøke ruterproblemer og andre tilkoblingsproblemer du kan ha med nettverksadapteren.

  4. Netstat: Nettverksstatistikk

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (5)

  Bekymret for at du kan ha skadelig programvare som kjører på datamaskinen din som kobles til internettsteder uten at du vet om det?

  Hvis du kjører enNetstatkommando i ledeteksten, kan du få enListe over alle aktive TCP -tilkoblingerfra datamaskinen din.

  5. Ping: Send testpakker

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (6)

  En IT -analytikerens beste venn erPingkommando.Å kjøre denne kommandoen sender testpakker over nettverket til målsystemet.

  Du kan brukePingKommando for å teste om datamaskinen din kan få tilgang til en annen datamaskin, en server eller til og med et nettsted.Det kan hjelpe med å avsløre frakoblinger av nettverk.Det gir også transittid for pakkene i millisekunder, så det kan også avsløre en dårlig nettverkstilkobling.

  6. Tracert: Trace Route

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (7)

  Tracerter en fascinerende Windows -kommando å bruke.Hvis du noen gang er nysgjerrig på å se veien din internettrafikk tar for å komme deg fra nettleseren til et eksternt system som Google -servere, kan du brukeTracertå se det.Tenk på det som en avansertPingKommando som også viser deg hvert trinn langs ruten til målsystemet.

  Kommandoen står for "Trace Route", som sender pakker ut til et eksternt reisemål (server eller nettsted), og gir deg all følgende informasjon:

  • Antall humle (mellomliggende servere) før du kommer til destinasjonen
  • Tiden det tar å komme til hvert hop
  • IP -en og noen ganger navnet på hvert hop

  TracertKan avsløre hvordan rutene til internettforespørslene dine endres avhengig av hvor du får tilgang til nettet.Det hjelper også med å feilsøke en ruter eller slå på et lokalt nettverk som kan være problematisk.

  7. PowerCFG: Strømkonfigurasjon

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (8)

  Er du frustrert over hvor raskt den bærbare datamaskinen går tom for strøm?Det kan være at strøminnstillingene dine ikke er konfigurert så effektivt som mulig.DePOWERCFG(Power Configuration) Kommando kan hjelpe.Kjør ledeteksten som administrator og typePOWERCFG - Energifor å få en full effektutstyrsrapport.

  Prosessen kan ta opp til omtrent et øyeblikk, men når den er gjort, vil du se om det er noen advarsler eller feil som kan hjelpe deg med å forbedre krafteffektiviteten til systemet ditt.

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (9)

  Se energirapport.html-filen for å se detaljene om disse feilene og advarslene.

  8. Avslutning: Slå av en datamaskin

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (10)

  DeSKRU AVKommando lar deg slå av en datamaskin og kontrollere oppførselen til den avslutningen.Det brukes ofte som en planlagt oppgave eller en del av en IT -batchjobb etter at lapper har blitt brukt på et datasystem.

  SkriveAvslutning /iFra ledeteksten initierer en avslutning, men åpner et vindu som gir deg muligheten til å starte på nytt eller utføre en full avslutning.Hvis du ikke vil at vinduet skal åpne, kan du bare utstede enavstengning /skommando i stedet.

  Du kan bruke en lang liste over andre parametere for å logge av, dvalemodus, omstart og mer.Bare skrivskru av uten noen ekstra parametere for å se dem alle.

  9. SystemInfo: Systeminformasjon

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (11)

  Hvis du trenger å kjenne nettverkskortmerket ditt, prosessordetaljer ellerNøyaktig versjon av Windowsdu løper, denSYSTEMINFORMASJONKommando kan hjelpe.

  Denne kommandoen avstemmer systemet ditt for viktig informasjon og presenterer den i et rent, lettlest format.

  10. SFC: Systemfilkontroll

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (12)

  Hvis du er bekymret for at et virus eller annen programvare har ødelagt kjernesystemfilene dine, er det en Windows -kommando som kan skanne disse filene og sikre deres integritet.

  Du må starte ledeteksten som administrator (høyreklikk og velgKjør som administrator).SkriveSFC /Scannowsjekker integriteten til alle beskyttede systemfiler.Hvis det blir funnet et problem, vil filene bli reparert med sikkerhetskopierte systemfiler.

  Du kan også bruke følgende brytere for å endre hvordan kommandoen fungerer:

  • /VerifyOnly: Sjekk integriteten, men ikke reparer filene.
  • /Scanfile: Skann integriteten til spesifikke filer og fikser dem hvis de er ødelagt.
  • /VerifyFile: Bekreft integriteten til bestemte filer, men ikke reparer dem.
  • /Offbootdir: Bruk dette til å gjøre reparasjoner på en offline oppstartskatalog.
  • /Offwindir: Bruk dette til å gjøre reparasjoner på en offline Windows -katalog.
  • /Offlogfile: Spesifiser en bane for å lagre en loggfil med skanningsresultater.

  Skanningen kan ta opptil 10 eller 15 minutter, så gi den tid.

  11. Nettbruk: Kartstasjoner

  Hvis du vil kartlegge en ny stasjon, kan du åpne File Explorer, høyreklikke på denne PC-en og gå gjennom Wizard-veiviseren.Imidlertid ved å brukeNetto brukKommando, du kan gjøre det samme med en kommandostreng.

  For eksempel, hvis du har en delt mappe på en datamaskin på nettverket ditt som heter\\ Other-Computer \ Del \, kan du kartlegge dette som din egen Z: Drive ved å skrive kommandoen:

  Netto bruk z: “\\ annen-datamaskin \ share” /vedvarende: ja

  DevedvarendeSwitch forteller datamaskinen at du vil at denne stasjonen blir omdisponert hver gang du logger deg tilbake på datamaskinen din.

  12. Chkdsk: sjekk disk

  14 Command Prompt (CMD) Commands Windows Users Should Know (13)

  Mens SFC -kommandoen bare sjekker integriteten til kjernesystemfiler, kan du brukeChkdskkommando for å skanne en hel stasjon.Start kommando -ledeteksten som administrator og bruk en kommando som følgende:

  Chkdsk /f c:

  Denne kommandoen kjører Chkdsk på C: Drive og forteller den om å fikse feil som den finner.

  Denne kommandoen sjekker for ting som:

  • Filfragmentering
  • Diskfeil
  • Dårlige sektorer

  Kommandoen kan fikse eventuelle diskfeil (hvis mulig).Når kommandoen er ferdig, vil du se statusen til skanningen og hvilke tiltak som ble iverksatt.

  13. SCHTASKS: Planlegg oppgaver

  Windows kommer med en veiviser for å lage planlagte oppgaver.For eksempel har du kanskje en batchfil lagret på C: \ Temp som du vil kjøre hver dag ved middagstid.

  Du må klikke gjennom den planlagte oppgavesveiviseren for å konfigurere dette.Eller du kan skrive en enkeltSchtaskerkommando for å sette den opp.Her er en eksempelkommando:

  Schtasker /create /sc time /mo 12 /tr Eksempel /tn c: \ temp \ file1.bat

  Den planlagte bryteren aksepterer argumenter som minutt, time, daglig og månedlig.Deretter spesifiserer du frekvensen med /mo -kommandoen.

  Hvis du skrev kommandoen riktig, vil du se responsen,Suksess: Den planlagte oppgaven “Eksempel” er vellykket opprettet.

  14. Attrib: Endre filattributter

  I Windows kan du endre filattributter ved å høyreklikke på en fil og finne den rette egenskapen til å endre.I stedet for å jakte på filattributtet, kan du imidlertid brukeAttrib Kommando for å angi filattributtene.

  For eksempel, hvis du skriver:Attrib +r +h c: \ temp \ file1.bat, vil den angi File1.bat som en skjult, skrivebeskyttet fil.

  Det er ikke noe svar når det er vellykket, så med mindre du ser en feilmelding, fungerte kommandoen.

  Andre Windows CMD -kommandoer

  Som du kan se, er det noen kraftige og nyttige ting du kan gjøre med Windows -kommandoprommet, hvis du kjenner de riktige kommandoene.

  Tro det eller ei, det er enda flere kommandoer som vil gi deg muligheten til å gjøre noen ting du sannsynligvis aldri skjønte bare ved å skrive en enkel kommando.

  • Bitsadmin: Start opplasting eller last ned jobber over nettverket eller internett og overvåke gjeldende tilstand for disse filoverføringene.
  • FARGE: Endre bakgrunnsfargen på ledetekstvinduet.
  • Komp: Sammenlign innholdet i to filer for å se forskjellene.
  • Finn/findstr: Søk etter strenger i alle ASCII -filer.
  • Hurtig: Endre ledeteksten fra C: \> til noe annet.
  • TITTEL: Endre tittelen på ledetekstvinduet.
  • Regedit: Rediger nøkler i Windows -registeret (bruk med forsiktighet).
  • Robocopy: Et kraftig filkopiverktøy bygget rett inn i Windows.

  Hvis du er interessert i å lære mer, tilbyr Microsoft en full liste over alleWindows CMD -kommandoerInkludert i den siste versjonen av Windows.

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Kimberely Baumbach CPA

  Last Updated: 08/12/2023

  Views: 5427

  Rating: 4 / 5 (61 voted)

  Reviews: 84% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Kimberely Baumbach CPA

  Birthday: 1996-01-14

  Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

  Phone: +3571286597580

  Job: Product Banking Analyst

  Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

  Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.